Expo 2019-2020 Expo / Museumcultuur


Four Flags is een tijdelijk project om tijdens deze periode van gesloten deuren kunstenaars te ondersteunen en kunst in de openbare ruimte onder de aandacht te brengen. Het doel van Four Flags is om fysiek kunst te laten zien op een moment dat de focus ligt op virtuele kunstbeleving. Als de bezoekers niet binnen
kunnen, dan komt de kunst naar buiten. Het is een initiatief van Julia Mullié en Nick Terra uit Amsterdam. Het idee ontstond toen ze op de vensterbank van hun huis in Amsterdam van de zon genoten en hun oog viel op de vlaggenhouders aan hun voorgevel. Ze besloten 30 kunstenaars uit te nodigen om een vlag te ontwerpen. Four Flags werd op 15 april in Amsterdam gelanceerd. Wekelijks worden twee nieuwe vlaggen aan het publiek geïntroduceerd. Als verrassingseffect worden de deelnemende kunstenaars pas bekend gemaakt wanneer hun vlag wordt opgehangen. De eerste vijf vlaggen zijn van Evelyn Taocheng Wang, Ola Vasiljeva, Das Institut (Kerstin Brätsch & Adele Röder), Kasper Bosmans en Juliette Blightman.

Four Flags komt naar België
Op initiatief van verzamelaar Siska Bulkens en curator Louis-Philippe Van Eeckhoutte zullen de vlaggen de komende weken reizen langs een reeks van non-profits in België. Zo zullen de vlaggen vanaf 30 april te zien zijn bij Netwerk Aalst, Aalst; Be-Part, Waregem; Kunsthal, Gent; AAIR, Antwerpen; CIAP, Genk; KIOSK, Gent; La Loge, Brussel en CC Strombeek, Grimbergen. "We hopen zo de kunstbeleving terug naar de essentie te brengen, het hiaat in de digitale kunstbeleving te dichten, kunstliefhebbers te prikkelen en de aandacht voor non-profits in de actualiteit te houden. De samenwerking tussen de initiatiefnemers, de kunstenaars, de non-profits, de curatoren en verzamelaars materialiseert ook een gevoel van collectiviteit voor nu en de toekomst."

Praktisch
Van 30 april tot 31 juli wekelijks nieuwe vlaggen bij:
Netwerk Aalst, Aalst (https://netwerkaalst.be/nl)
Kunsthal, Gent (https://kunsthal.gent/en/)
Be-Part, Waregem (https://bepartexhibitions.be/)
AAIR, Antwerpen (https://www.aair.be/en/)
CC Strombeek, Grimbergen (https://www.ccstrombeek.be/expo)
KIOSK, Gent (http://www.kioskgallery.be/)
La Loge, Brussel (https://www.la-loge.be/)
CIAP, Genk (https://www.ciap.be/nl/)

Social Media
Four Flags kan online gevolgd worden via de instagram account @fourflags2020.

 

 

Ola

Ola Vasiljeva

Kasper Bosmans

Kasper Bosmans